Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage

Ottolenghi’s superzachte courgettes met harissa en citroen

Foto superzachte courgettes met harissa

Courgettes zijn niet echt controversieel, maar ze krijgen vaak een lauwe reactie van veel mensen. De reden hiervoor is waarschijnlijk het hoge watergehalte van de courgettes, waardoor ze – tja – waterig zijn. Hier gebruiken we dat in ons voordeel: we laten de courgettes rustig in hun eigen vocht garen, waardoor ze heerlijk zacht worden en de tijd krijgen om de smaak van de gebakken knoflook op te nemen.

VOOR VIER PERSONEN (als bijgerecht of mezze)

  • 85 ml olijfolie
  • 6 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 1 eetl. rozenharissa
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • 1/2 gezouten citroen, fijngehakt, verwijder eventuele pitten (10 g)
  • 1,5 eetl. citroensap
  • 1 kg courgettes, in dunne plakjes gesneden
  • 10 g basilicumblaadjes, grof gescheurd
  • Zout

1. Zet een grote sauteerpan met antiaanbaklaag samen met de olie en de knoflook op halfhoog tot hoog vuur. Bak alles regelmatig roerend 4 minuten tot de plakjes gaar, goudbruin en geurig zijn. Het is niet de bedoeling dat de knoflook volledig bruin of krokant wordt, dus zet het vuur indien nodig iets lager. Schep 3 eetlepels olie uit de pan met de helft van de knoflook en doe dat in een schaaltje met de harissa, chilipeper, gezouten citroen en citroensap. Roer alles door elkaar en zet opzij.

2. Zet de pan weer op hoog vuur en doe er de plakjes courgette en 1 theelepel zout in. Bak alles 18 minuten, schep de courgette regelmatig om tot de plakjes heel gaar zijn en nog hun vorm hebben (de courgette moet niet bruin worden, zet daarom het vuur bijtijds laag). Roer de helft van het basilicum erdoor en schep alles op een schaal. Schep het harissamengsel over de courgettes. Laat ze zo 15 minuten staan, bestrooi ze met een snuf zout en garneer met het overgebleven basilicum.

Dit recept komt uit het nieuwste boek van Yotam Ottolenghi, “Flavour”. Yotam Ottolenghi en co-auteur Ixta Belfrage vieren de oneindige mogelijkheden van groenten. In het boek staan meer dan 100 recepten, sommige avontuurlijk en opvallend, andere perfect geschikt voor een doordeweekse avond. Het boek is beschikbaar in de boekhandel.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gelijkaardige berichten

Anna Jones

Snelle lasagne met pompoen

Anna Jones: “Deze lasagne is een beetje anders dan mijn moeders lasagne, maar even nostalgisch en troostrijk. Het is de snelste die ik maak. Hij

Cover Aurora

Aurora – leesfragment

Ontdek hier al de eerste pagina’s van Aurora van de Spaanse schrijver Luis Landero. Aurora is getrouwd met Gabriel en vanaf het moment dat ze