Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage

Pittige paddenstoelenlasagne van Yotam Ottolenghi

Probeer nu al een recept uit 'Flavour', het nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi.

Yotam Ottolenghi is terug! ‘Flavour’ is zijn vervolg op de bestsellers ‘Plenty’ en ‘Plenty More’. Ottolenghi doet wat we van hem gewoon zijn: smaakbommen van gerechten creëren waarin groenten de hoofdrol krijgen. Deze keer werd hij bijgestaan door Ixta Belfrage, die zorgde voor wat Zuid-Amerikaanse pit hier en daar. Probeer nu al zijn vegetarische variant op de klassieke lasagne: de pittige paddenstoelenlasagne.

Pittige paddenstoelenlasagne

INGREDIËNTEN (voor 6 personen)

750 g kastanjechampignons, gehalveerd
500 g oesterzwammen
135 ml olijfolie, plus extra om in te vetten
60 g gedroogde porcini
30 g gedroogde wilde paddenstoelen
2 gedroogde rode chilipepers, grof gehakt (verwijder de zaadlijsten voor een minder pittig resultaat)
500 ml hete groentebouillon
1 ui, gepeld, in vieren
5 tenen knoflook, grof gehakt
1 wortel, geschrapt, in vieren gesneden (90 g)
2-3 romatomaten, in vieren (200 g)
75 g tomatenpuree
130 ml slagroom

60 g pecorino romano, fijngeraspt
60 g parmezaan, fijngeraspt
5 g basilicumblaadjes, fijngesneden
10 g peterselieblaadjes, fijngesneden, plus 1 tl. extra
250 g gedroogde lasagnevellen (ca. 14 vellen)
zout en zwarte peper

1. Verhit de oven tot 230°C.

2. Doe de kastanjechampignons en de oesterzwammen in drie of vier porties in de grote kom van een keukenmachine en hak ze met behulp van de pulseknop fijn (of hak alles met de hand fijn). Schud de gehakte paddenstoelen in een grote mengkom om met 3 eetlepels olie en 1 theelepel zout en verdeel ze op een grote, met bakpapier beklede bakplaat met een opstaande rand van 40 x 35 cm. Bak ze 30 minuten boven in de oven en schep ze tussendoor driemaal om tot de paddenstoelen goudbruin zijn; het volume zal aanzienlijk geslonken zijn. Zet ze opzij. Verlaag de oventemperatuur naar 200°C.

3. Meng intussen in een andere mengkom de gedroogde paddenstoelen met chilipepers en hete bouillon en laat ze 30 minuten weken. Zeef de vloeistof in een derde kom en druk zo veel mogelijk vocht uit de paddenstoelen, u heeft in totaal circa 340 ml nodig; vul het weekwater eventueel aan met vers water. Hak de geweekte paddenstoelen heel grof (zodat er ook grote stukken bij zijn) en hak de chilipepers fijn. Zet de bouillon en de paddenstoelen afzonderlijk opzij.

4. Hak de ui, knoflook en wortel in de keukenmachine met de pulseknop (of met de hand) fijn. Verhit 60 ml olie in een grote sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als hij heet is het uienmengsel toe en bak het 8 minuten af en toe roerend tot het gaar en goudbruin is. Hak de tomaten in de keukenmachine met de pulseknop fijn (of hak ze met de hand), doe ze met de tomatenpuree, 1. theelepel zout en 1. theelepel versgemalen zwarte peper in de pan. Laat alles 7 minuten sudderen en roer af en toe. Doe de geweekte paddenstoelen, chilipepers en de geroosterde paddenstoelen erbij en laat alles nu 9 minuten zachtjes bakken, weersta de neiging om te roeren: de paddenstoelen moeten licht knapperig en aan de onderkant bruin worden. Roer er de bewaarde bouillon en 800 ml water door, zet het vuur als alles zachtjes smoort halfhoog en laat de saus circa 25 minuten zachtjes sudderen, roer af en toe tot hij de consistentie van ragù heeft. Roer 100 ml slagroom door de saus en laat hem nog 2 minuten sudderen; neem dan de pan van het vuur.

5. Meng de pecorino en parmezaan met basilicum en peterselie in een kleine schaal. Spreid als u de lasagne gaat samenstellen een vijfde van de saus uit over de bodem van een ronde ovenschaal van 28 cm doorsnee (of een rechthoekige schaal van 30 x 20 cm), verdeel daarop een vijfde van het kaasmengsel, gevolgd door een laag lasagnevellen, waar nodig gebroken om ze passend te maken. Herhaal deze lagen driemaal in dezelfde volgorde en eindig met een laag saus en kaas: in totaal vijf lagen saus en kaas, en vier lagen pasta.

6. Besprenkel de bovenkant met 1 eetlepel room en 1 eetlepel olie, dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 15 minuten in de oven. Verwijder de folie, verhoog de oventemperatuur naar 220°C en bak de lasagne nog eens 12 minuten, keer de schaal halverwege de baktijd een halve slag. Schakel de oven naar de grillstand en gril de lasagne 2 minuten tot de rand bruin en krokant is. Zet de schaal opzij, laat de lasagne circa 5 minuten afkoelen en besprenkel de bovenkant met de overgebleven slagroom en olie. Bestrooi met de overgebleven peterselie, maal er tot slot een royale draai peper over en dien op.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gelijkaardige berichten

Anna Jones

Snelle lasagne met pompoen

Anna Jones: “Deze lasagne is een beetje anders dan mijn moeders lasagne, maar even nostalgisch en troostrijk. Het is de snelste die ik maak. Hij

Cover Aurora

Aurora – leesfragment

Ontdek hier al de eerste pagina’s van Aurora van de Spaanse schrijver Luis Landero. Aurora is getrouwd met Gabriel en vanaf het moment dat ze