Creative Aziatische gerechten (die ook vegan zijn)

De Aziatische keuken is al langer populair, maar reikt jouw kennis nog steeds niet verder dan de menukaart van de dichtstbijzijnde afhaalchinees? Wil je al langer zélf spring rolls, curry’s en noedels maken? Meera Sodha gidst je van India tot Indonesië, van China tot Singapore en van Thailand tot Vietnam. En een extra troef: haar gerechten zijn helemaal geschikt voor vegetariërs en veganisten! Wij delen hier graag drie recepten.  

Wontons met bleekselderij en pinda’s met chili-sojasaus

Voor de wontons
160 g ongezouten pinda’s
800 g bleekselderij
4 eetl. raapzaadolie
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetl. lichte sojasaus
24 wontonvelletjes, ontdooid (te koop in grote supermarkten en in alle Chinese supermarkten), vervang deze door gyozavelletjes zonder ei als je vegan eet
Voor de chili-sojasaus
2 eetl. raapzaadolie
1 eetl. geroosterde sesamolie
4 eetl. lichte sojasaus
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 theel. chilivlokken
1. eetl. wittewijnazijn
2 bosuien, fijngesneden

Maak eerst de wontonvulling. Mix de pinda’s in een keukenmachine tot kruim. Hak de bleekselderij grof (houd wat bladeren apart om het gerecht te garneren), doe de bleekselderij met het pindakruim in de keukenmachine en schakel steeds kort de pulseknop in tot het mengsel op grof gehakt lijkt. Verhit de raapzaadolie in een pan en voeg het pindamengsel toe. Bak het onder regelmatig roeren 15 tot 20 minuten op halfhoog vuur tot er zo veel mogelijk vocht is verdwenen. Doe de knoflook en sojasaus erbij en laat het nog 5 minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen. Doe alle ingrediënten voor de chili-sojasaus in een pan. Breng ze aan de kook en neem de pan meteen van het vuur. Leg om de wontons te vullen steeds een velletje in een ruitvorm voor je op het werkvlak. Schep 1. theelepel vulling in het midden. Bestrijk de rand rondom licht met water en sla het velletje dubbel tot een driehoek. Druk de deegranden rondom de vulling op elkaar (zorg ervoor dat er geen luchtbellen in de vulling zitten) en druk de randen stevig aan. Leg ze op een schaal en maak de overige wontons op dezelfde manier. Pocheer de wontons in een pan met kokend water steeds met 6 tegelijk gedurende 5 minuten. Verdeel de wontons op de borden, sprenkel over elke portie wat saus en bestrooi ze met het selderijblad.

Pad thai met paarse broccolini en pindasaus

Voor de pad-thaisaus
6 eetl. pindakaas met stukjes noot
2 eetl. tamarindepasta
3 eetl. bruine-rijstsiroop (of 2. eetl. agavesiroop)
4 eetl. sojasaus
3 eetl. versgeperst limoensap
Voor de tahoe en broccolini
450 g paarse broccolini (of bimi)
3 tenen knoflook, fijngehakt
1. cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
2 kleine chilipepers (rawit), fijngehakt
225 g stevige tahoe, uitgelekt, in blokjes van 1. cm
250 g platte, gevouwen rijstnoedels
raapzaadolie
6 bosuien, fijngesneden
handvol sesamzaad
geroosterde sesamolie
kleine handvol vers Thais basilicumblad, in fijne reepjes
kleine handvol verse muntblaadjes
1 limoen, in vieren

Roer voor de saus de pindakaas, tamarindepasta en rijstsiroop in eenk om door elkaar en meng er geleidelijk de sojasaus, het limoensap en 4 eetlepels water door. Snijd van de broccolini de roosjes en de onderkant van de stronk af, leg de roosjes in een kom. Hak de stelen en de blaadjes in stukjes van 1 cm. Zet kleine bergjes knoflook, gember, chilipeper en tahoe dicht bij het fornuis. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze af onder koud water. Giet af, besprenkel met 1 eetlepel raapzaadolie en meng alles losjes met de hand. Verhit in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en een passend deksel 2 eetlepels raapzaadolie op halfhoog tot hoog vuur en bak de tahoe 5 minuten. Schep de blokjes elke minuut om tot ze bleekgoud zijn. Voeg de gember, knoflook en chilipeper toe en bak nog 2 minuten. Doe de broccolinistengels erbij met 4 eetlepels water, sluit de pan en laat de groente in 2 minuten gaarstomen. Doe de broccoliniroosjes, de saus en de bosui erbij (houd een handvol achter om te garneren), roer alles door elkaar, zet het deksel weer op de pan en laat nog 2 minuten staan. Zet het vuur vrij laag en voeg steeds een handvol noedels toe, roer tot ze met saus zijn bedekt en zet het vuur uit. Verdeel de noedels over vier borden en bestrooi met het sesamzaad en de achtergehouden bosui. Besprenkel elke portie met sesamolie, bestrooi met de reepjes basilicumblad en munt en voeg een flinke kneep citroensap toe. Serveer meteen

Chcoladetruffels met stemgember

Voor 25 stuks
300 vegan pure chocolade (70%)
65 g neutrale kokosolie
80 g amandelboter
4 eetl. gembersiroop
65 g stemgember, fijngehakt
60 g gekonfijte gember, grofgehakt

Je hoeft geen bain-mariepan te gebruiken om de chocolade te laten smelten: hak hem simpelweg fijn en giet de overige ingrediënten erover. Vergeet niet de truffels bijtijds uit de koelkast te halen, circa 10 minuten van tevoren zodat ze iets zachter kunnen worden

Bekleed een vierkante bakvorm van 22 x 22 cm met bakpapier. Hak de chocolade in stukjes en doe ze in een grote vuurvaste schaal. Doe de kokosolie met amandelboter, gembersiroop en de gehakte stemgember in een kleine pan en zet op laag vuur. Giet als alles is gesmolten (de amandelboter kan wat klonterig zijn, maar maak je geen zorgen) het mengsel over de chocolade en roer met een vork om eventuele klontjes boter fijner te maken. Giet het chocolademengsel in de voorbereide vorm, schud hem zodat het mengsel gelijkmatig uitloopt en bestrooi met de gekonfijte gember. Zet de vorm op een koele plek – of in de koelkast – en haal 10 minuten voor het serveren eruit zodat het geheel iets zachter kan worden. Snijd de opgestijfde chocolade in 25 blokjes.

Meera Sodha schrijft de razendpopulaire ‘New Vegan’-column in The Guardian en schreef eerder Made in India en Puur India. In haar nieuwste boek maakt ze het haar missie om te bewijzen dat vegetarische en veganistische gerechten minstens even lekker en aantrekkelijk zijn als gerechten met vlees. 

Azië – Meera Sodha – 9789059569775 – 304 pagina’s – € 32

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gelijkaardige berichten

Anna Jones

Snelle lasagne met pompoen

Anna Jones: “Deze lasagne is een beetje anders dan mijn moeders lasagne, maar even nostalgisch en troostrijk. Het is de snelste die ik maak. Hij

Cover Aurora

Aurora – leesfragment

Ontdek hier al de eerste pagina’s van Aurora van de Spaanse schrijver Luis Landero. Aurora is getrouwd met Gabriel en vanaf het moment dat ze