4X Basiskennis voor de verzorging van jouw urban jungle

1. Licht

Licht is absoluut noodzakelijk voor planten om te overleven, ze hebben het nodig om aan fotosynthese te doen. Realiseer je wel dat de lichtintensiteit per seizoen wisselt, het kan zijn dat je je planten best verplaatst doorheen het jaar. Veel planten die binnenshuis gedijen zijn afkomstig uit de tropen, waar ze zich hebben aangepast aan regenwouden met gefilterd licht dat door het bladerdak de grond bereikt. Vermijd voor deze planten dus fel, direct zonlicht.

2. Water

De beste manier om de vochtbehoefte van je planten te meten is je vinger een eindje in de potgrond steken. Bedenk dat de frequentie van water geven wisselt per seizoen en dat je in de koelere maanden doorgaans minder giet

3. Grondbehoefte

Gebruik liefst biologische potgrond van topkwaliteit die speciaal is samengesteld voor individuele plantensoorten. Er zijn vier elementen belangrijk bij potgrond: vochtvasthoudend vermogen, beluchting, drainage en voedingsstoffen. De meeste potgrond bevat voldoende voedingsstoffen voor een groei van zes tot twaalf maanden, daarna moet je extra meststoffen toevoegen. Heb je al iets meer ervaring met het verzorgen van planten, dan kun je je potgrond ook gewoon zelf maken. Dat is gemakkelijker dan het klinkt, zeker omdat de meeste tropische planten van hetzelfde grondmengsel houden.

4. Luchtvochtigheid

Bijna alle planten hebben het moeilijk met droge lucht, de wortels kunnen dan niet voldoende water opnemen om het vochtverlies via de bladeren te compenseren. Dit geldt zeker voor de tropische planten die we vaak in huis hebben. Airco is dus geen goed idee voor je planten! Het kan helpen de planten in groepjes bij elkaar te zetten, zo creëer je een microklimaat met een hogere luchtvochtigheid. Regelmatig benevelen – een must voor tropische planten – is dan ook gemakkelijker.

Alle tips komen uit het boek Indoor Jungle van Lauren Camilleri en Sophia Kaplan, uitgegeven bij Fontaine Uitgevers. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Gelijkaardige berichten

Anna Jones

Snelle lasagne met pompoen

Anna Jones: “Deze lasagne is een beetje anders dan mijn moeders lasagne, maar even nostalgisch en troostrijk. Het is de snelste die ik maak. Hij

Cover Aurora

Aurora – leesfragment

Ontdek hier al de eerste pagina’s van Aurora van de Spaanse schrijver Luis Landero. Aurora is getrouwd met Gabriel en vanaf het moment dat ze